door op 12-03-2013 16:01ARTIKELOndernemerschap

60 films gefinancierd door het publiek in twee jaar

CineCrowd is een Nederlandse crowdfundingsplatform voor film en bestaat twee jaar. Het platform heeft sinds haar oprichting 60 films gefinancierd en bijna 500.000 euro aan bijdragen bij het publiek opgehaald. CineCrowd heeft op deze manier o.a. Kyteman en Queer Amsterdam geholpen hun projecten van de grond te krijgen. 

CineCrowd.nl is een crowdfunding website en biedt een platform waar filmmakers hun filmprojecten kunnen presenteren aan het publiek. Voor een bijdrage krijgen de supporters de mogelijkheid om bij de première aanwezig te zijn, te figureren of vermelding op de aftiteling. Alles is daarbij mogelijk, de supporter bepaalt.

“Crowdfunding zal niet de oplossing zijn voor de dalende filmsubsidies”, aldus Roel van de Weijer, oprichter van CineCrowd, “maar het is mooi om te zien dat het publiek een verschil kan maken en zelf kan bepalen wat er gemaakt wordt”. De CineCrowd films hebben sinds de oprichting al meer dan 8.000 bijdragen mogen ontvangen, niet alleen uit Nederland, maar ook honderden buitenlandse supporters hebben bijgedragen aan het succes.

Dat de trend positief is blijkt uit de getallen: sinds de oprichting zijn de bijdragen elk jaar verdubbeld en steunen nu maandelijks 750 filmliefhebbers het platform. “CineCrowd zelf is slechts de top van de ijsberg van crowdfunding”, aldus Roel van de Weijer. “Onze filmprojecten halen talloze media, bereiken het buitenland en het is goed om te zien dat er projecten zijn waarbij een fanbase al gecreëerd is voordat de film überhaupt geschoten is”

Meer weten?
Op 13 juni organiseren we een inspiratiemiddag over crowdfunding. Tijdens dit event delen Nico Voskamp van voordekunst, de eerste en meest succesvolle crowdfunding website voor kunstprojecten in Nederland, en Paul Victor van hard//hoofd hun ervaringen en kennis hierover. Bekijk het programma en meld je direct aan!