door op 26-03-2014 10:45ARTIKELOndernemerschap

Ancienne Belgique wint Vlaamse prijs voor cultuurmanagement

Tijdens het jaarlijkse Colloquium voor Cultuurmanagement overhandigde de Vlaamse minister van Cultuur: Joke Schauvliege de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement 2012-2013 aan de Brusselse muziektempel Ancienne Belgique. De prijs is voor een persoon of organisatie die het afgelopen seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het Vlaamse cultuurlandschap. De jury loofde het ondernemerschap en de ondernemingszin vanuit het verleden naar de toekomst en de voortrekkersrol die de AB in een complexe Brusselse context vervult.

De Ancienne Belgique (AB) groeit letterlijk uit zijn voegen. De Grote Zaal en de Club (goed voor een capaciteit van 2.250 personen) zijn dag na dag volgeboekt. Dit succes heeft de Brusselse muziektempel deels te danken aan een uitgesproken aandacht voor productinnovatie binnen de kernwerking van het huis, met de nodige aandacht voor culturele diversiteit. AB is een sterk, internationaal en generatieoverstijgend merk, dat er steeds opnieuw in slaagt zichzelf te vernieuwen en relevant te blijven.

De AB werkt op dit moment ook aan een nieuw plan: de omvorming van het Amerikaans Theater op de Brusselse Heizel tot een multidisciplinaire cultuurplek voor Brussel. De AB hoopt er een plek van te maken waar alle Brusselse spelers in de podiumkunsten hun plaats vinden en waar actoren uit de cultuursector samenkomen om ruimte te bieden aan culturele vernieuwing en jong artistiek talent.

De AB focust niet alleen op de eigen cultuurtempel, maar gaat proactief de dialoog aan met veel partners, binnen en buiten Brussel. Zo draait het huis mee op wereldniveau en draagt het op unieke wijze bij aan de uitstraling van Vlaanderen tot ver buiten de grenzen van de eigen regio. Deze nieuwe stap typeert de jarenlang volgehouden innovatieve aanpak van de Ancienne Belgique.

De Vlaamse minister voor Cultuur overhandigde de prijs i.s.m. Bilsen Fonds in de universiteit Antwerpen en zei over de AB: “Klein en groot is er gepasseerd. Dat ze er blijven terugkomen, is de verdienste van een dynamische organisatie die durft te vernieuwen zonder het oude in de archiefkast te zetten. Dat maakt de AB tot een begrip, in binnen- en buitenland.”

Bekijk hier de winnaars uit de andere culturele categorieën.

Fotocredit: Ancienne Belgique