door op 08-12-2009 17:59ARTIKELOnline marketing

Boijmans Van Beuningen lanceert als eerste museum een eigen online videokanaal

Museum Boijmans Van Beuningen lanceert als het eerste museum in Nederland een eigen videokanaal op internet. ArtTube toont actuele en historische video´s over kunst en design.

ArtTube is een platform op internet voor kunstprofessionals en kunstliefhebbers. Naast video’s over kunstenaars, (de opbouw van) tentoonstellingen en de museumcollectie, toont ArtTube ook registraties van lezingen en verslagen van kunstevenementen in binnen- en buitenland. ArtTube fungeert eveneens als het geheugen van Museum Boijmans Van Beuningen: zo laten Polygoonbeelden het museum in de vorige eeuw herleven.

Een greep uit de films die vanaf 9 oktober te zien zijn: tien portretten van de genomineerden voor de Rotterdam designprijs 2009, de lezing van Pipilotti Rist, een remix van een film uit 1930 over de bouw van het museum en interviews met VIP gasten van het museum. De website zal regelmatig met nieuwe video’s worden aangevuld.

Boijmans digitaal
Naast dit platform ontwikkelt Museum Boijmans Van Beuningen op dit moment nog twee websites: de website Collectie Online en de website voor specialisten ALMA (Afbeelding Linkt Met Artefact). In het voorjaar zal een groot deel van de collectie van het museum online worden ontsloten voor het publiek. In het najaar van 2010 wordt het mogelijk om via internet gebruiksvoorwerpen uit de collectie te linken aan schilderijen en prenten waarop dit object is afgebeeld.

Elke video op ArtTube wordt dan gelinkt aan de collectiestukken op de website Collectie Online, aan objecten van ALMA en andere relevante informatie op internet. De websites vullen elkaar aan en voorzien zo het publiek van gedetailleerde informatie over de collectie en de tentoonstellingen. Alle websites zijn zowel Nederlands- als Engelstalig.