Met een tattoo naar het theater: de campagne van De Nieuwe Kolk
door op 28-06-2015 11:25CASEMarketingcommunicatie

Met een tattoo naar het theater: de campagne van De Nieuwe Kolk

Landelijk gezien kopen steeds minder mensen kaartjes voor het theater in de voorverkoop. Theater De Nieuwe Kolk uit Assen bedacht een bijzondere tattoo-actie om het publiek te stimuleren júist in de voorverkoop al tickets aan te schaffen. Met deze originele marketingcampagne deed het theater mee aan de Gouden Struis 2015, de prijs voor de beste culturele marketingcase.

Nederlanders reageren altijd goed op ‘gratis’, zo redeneerde Theater De Nieuwe Kolk bij het opzetten van de tattoocampagne. Door een tattoo van het theater op zichzelf te plakken en hier een foto van in te sturen, konden mensen het aankoopbedrag van hun kaartje terugwinnen. Dit gold echter alleen voor aankopen in de voorverkoop, waardoor De Nieuwe Kolk niet alleen gratis publiciteit kreeg aan het begin van het theaterseizoen, maar ook een grote stijging in de voorverkoop zag.

Een persoonlijke theaterbeleving

Om publiek te trekken zette De Nieuwe Kolk in op de branding als ‘persoonlijk theater’ en bedacht hierbij de slogan ‘theater is mij op het lijf geschreven’ – iets wat natuurlijk heel letterlijk genomen kan worden in de vorm van een tattoo. Het theater nodigde een lokale tattooartiest uit en versierde directeur Hilko Folkeringa met het eigen logo. De actie om de start van het theaterseizoen en de kaartverkoop onder de aandacht te brengen sloeg enorm aan: 98% van het publiek las de brochure en de social media werden overspoeld met reacties. Had de directeur de tattoo echt laten zetten?

Met een tattoo naar het theater: de campagne van De Nieuwe Kolk

Directeur Hilko Folkeringa met zijn tattoo.

Plakken maar!

Met de tattoocampagne zag De Nieuwe Kolk een mooie kans om ook het publiek aan het ‘werk’ te zetten. Voor jong en oud zijn er duizenden tattoo’s gemaakt in de vorm van het logo van het theater en van kindermascotte Lisa. De tattoo’s zijn met een persoonlijke brief naar het totale klantenbestand verstuurd per post, konden daarnaast bij het theater zelf opgehaald worden én zijn bij kinderdagverblijven en scholen uitgedeeld.

De oproep om te laten zien dat theater ‘ook jou op het lijf geschreven is’ werd in grote getalen beantwoord. Iedereen kon foto’s insturen met de tattoo op het lijf en de meest ludieke inzending won het aankoopbedrag van de theatervoorstellingen die ze in de voorverkoop kochten, terug. Een belangrijk aspect hierbij was dat mensen zelf zoveel mogelijk ‘fans’ en ‘likers’ moesten verzamelen om hun foto onder de aandacht te brengen, waarmee ze als ambassadeurs voor het theater fungeerden.

Ook BN’s die ooit boegbeeld waren van het theater, zoals Claudia de Breij, Jochem Meijer en Ali B., deden mee aan de actie. Dit gaf uiteraard nog meer aandacht aan niet alleen de campagne, maar ook aan het theater zelf. Dit blijkt wel uit de verkoopcijfers: in seizoen 2013-2014 verkocht De Nieuwe Kolk 21.893 kaarten in de voorverkoop, in seizoen 2014-2015 was dit vermeerderd tot ruim 30.000 kaarten – dat is een stijging van bijna 140%.

Met slechts een klein budget heeft Theater De Nieuwe Kolk zich dus zowel op de kaart weten te zetten als de voorverkoop een enorme impuls kunnen geven.

Met een tattoo naar het theater: de campagne van De Nieuwe Kolk
Fotocredits: Flickr / De Nieuwe Kolk