door op 23-01-2010 18:08ARTIKELInnovatie

Centraal boekhuis gaat op bestelling boeken printen

De grote logistieke dienstverlener die ervoor zorgt dat de boeken van ’s Neerlands uitgevers terecht komen bij de boekhandel, wil af van de miljoenen boeken die in het centrale magazijn in Culemborg stof liggen te verzamelen. Het Centraal Boekhuis (CB) gaat daarom medio 2010 boeken ‘on demand’ printen en uitleveren.

Van 40% van de uitgebrachte titels in Nederland worden er jaarlijks nog geen 3 exemplaren verkocht. Per jaar worden door de branche 5,7 miljoen boeken afgeschreven omdat er geen vraag naar is. Genoeg reden om uit te zien naar modernere reproductietechnieken die het mogelijk maken om boeken pas te maken als er daadwerkelijk vraag naar is.

Het is voor het CB niet nieuw om bezig te zijn met print on demand (Pod). Het bedrijf tuigde al eerder de ‘boek op verzoek’ service op, die het uitgevers mogelijk maakt om boeken in digitale vorm aan te leveren. De boeken worden pas geprint op het moment dat er daadwerkelijk een klantenbestelling is. Dat heeft als voordeel dat zowel uitgever als CB geen voorraad meer aan hoeven te houden, en dat de drukkosten direct gedekt worden door gegarandeerde inkomsten.

Wel nieuw is dat het CB een eigen printstraat wil gaan optuigen in Culemborg, in samenwerking met Océ, Euradius en Scan Laser. Laatstgenoemde twee bedrijven hebben al veel ervaring met het op bestelling printen van boeken en tijdschriften. Printerfabrikant Océ – onlangs overgenomen door Canon – gaat de printstraat leveren, die direct wordt aangesloten op de bestaande logistieke systemen.”

Bron: Uitgever 2.0

Photocredit: brewbooks