door op 12-02-2013 13:31ARTIKELOnline marketing

Mobiele inspiratie: Culturele Apps

Ter voorbereiding op de inspiratiemiddag van aankomende donderdag over mobiele strategie, geven we vandaag een overzicht van enkele mobiele apps. Het gaat om culturele apps; installeer, ontdek en doe er alvast je voordeel mee. Tijdens het event van aankomende donderdag zijn ook twee van de onderstaande organisaties aanwezig om hun case te presenteren. De lijst is uiteraard nog niet volledig. Goede aanvullingen? Laat het dan weten in de comments!

FESTIVALS

Incubate iphone app (Android)
Een app gemaakt voor het gelijknamige festival in Tilburg. Dit is een app die als gids gebruikt kan worden tijdens het festival. Op deze manier kan de gebruiker zijn/haar eigen route voord de honderden verschillende acts makkelijk uitstippelen. Aankomende donderdag zal Erik Luyten, marketingmanager van Incubate, meer vertellen over deze app.

Lowlands iphone app (Android)
Deze app bevat alle festivalinformatie over het complete programma van het jaarlijkse muziekfestival Lowlands, inclusief plattegronden, nieuws en een blokkenschema. De gebruiker kan ook bij alerts laten uitvoeren. Dit betekent dat 15 minuten voordat de artiest op gaat treden een alert wordt afgegeven, zodat men op tijd is op de locatie. Gebruikers kunnen dan ook meteen zien of hun vrienden daar aanwezig zijn.

Er is ook een tweede app die beschikbaar is voor het festival: Lowlove (IphoneAndroid). Deze app is niet de officiële app van het festival. Beide apps zijn bedoeld voor de festivalsgangers.

Mysteryland iphone app (Android)
Een app voor bezoekers van het gelijknamige festival. Naast de belangrijkste festivalinformatie, zoals het programmaoverzicht, artiestpagina’s, een interactieve plattegrond en video’s van het evenement, bevat de applicatie animaties die reageren op de beat van de DJ’s tijdens Mysteryland. Een andere leuke functie van deze app is dat de bezoekers een foto kunnen maken en deze meteen in de stijl van Mysteryland kunnen omzetten en delen met hun vrienden op Facebook.

mysteryland

MUSEA

Museumnacht Amsterdam iphone app (Android)
Met deze app kan de gebruiker een route samenstellen voor de Museumnacht van Amsterdam. Hierbij kan men ook zien wat er te doen is in de verschillende locaties en kan de gebruiker op verschillende onderwerpen filteren. Een leuk aspect van deze app is de druktemeter; deze geeft weer hoe druk het is bij de verschillende locaties. Tijdens de inspiratiemiddag van mobiele strategie op 14 februari zal Sezayi Arslan (Community Manager bij Stichting Museumnacht Amsterdam) en zijn collega Caroline Vos hier uitgebreid over vertellen.

museumnacht

Spoorwegmuseum – Ontdekkingstocht
De ontdekkingstocht is gebaseerd op een tocht die kinderen door het spoorwegmuseum maken. Door een foto te maken in het museum verschijnt een filmpje met een opdracht. Deze moet dan uitgevoerd en na zeven opdrachten krijgt men een diploma. De app werkt alleen in het museum, maar thuis kunnen de kinderen wel bekijken welke opdrachten zij hebben gemaakt en hoe deze zijn gegaan.

KUNST

UAR iphone app (Android)
Deze app is een mobiele architectuurapplicatie van het Nederlandse Architectuurinstituut die aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film informatie geeft over de gebouwde omgeving. Zo kan de gebruiker zien hoe de gebouwen en steden er vroeger uitzagen en maquettes, ontwerptekeningen en alternatieve ontwerpen die niet gerealiseerd zijn bekijken. Behalve het verleden kan men ook in de toekomst duiken en zien wat de planning is voor de steden en de gebouwen die nu in aanbouw zijn.

Art you should know iphone app
De app die voor iedere cultuurliefhebber goed van pas kan komen. De app bevat een collectie van de meeste relevante en belangrijke kunstobjecten in de wereld. Het bevat informatie over de artiest, de schilderij en waar het object nu te bekijken is. De schilderijen zijn gesorteerd op datum van uitkomst.

artyoushouldknow

Muse ipad App
Deze app heeft onlangs goud gewonnen op de Open Cultuur Data Competitie. Met deze app kan de gebruiker een geheel eigen kunstwerk samenstellen met verschillende fragmenten uit wereldberoemde kunstwerken. De app bewaart in totaal negen verschillende doeken die je maakt. Deze doeken kan de gebruiker delen met zijn/haar vrienden via e-mail of Facebook. Deze app is speciaal gemaakt voor de iPad.

Fotopedia heritage
Met deze app kan men alle werelderfgoed-plekken bekijken. Er zijn meer dan 5000 foto’s opgenomen in de app die de gebruiker kan bekijken en een overzicht bieden van de diversiteit van de werelderfgoed. De objecten kunnen gezocht worden op de landkaart of per regio, maar er kan ook een slideshow aangezet worden. Hierbij komen de verschillende objecten willekeurig voorbij.

Unseen App 
Met deze kun je de Unseen Photo Fair Amsterdam volgen. De gebruiker vind natuurlijk hierin de gangbare  alle informatie over het programma, plattegronden en tijdschema’s. Zo zijn de bezoekers altijd op tijd en verdwalen ze niet. Iets wat deze app aantrekkelijk maakt voor de gebruiker is dat deze zijn/haar eigen collectie kan samenstellen en zo een eigen fotografiecollectie begint.

FILM

Pathé Mobiel iphone app (Android)
Met Pathé Mobiel kan de gebruiker het actuele filmaanbod zien van alle Pathé bioscopen in Nederland. Er wordt uitgebreide filminfo gegeven, maar ook de filmtijden op de verschillende locaties. Naast deze functies kan men met deze app ook direct tickets bestellen, betalen en zijn/haar eigen stoelkeuze maken.

pathe-mobiel

OVERIG

Uit-app (Android)
De Uit-app biedt de gebruikers een complete Uit-agenda. Het bevat het meest actuele uitgaansmogelijkheden voor de volgende steden: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Hierbij wordt alles weergegeven van concerten en festivals tot rondleidingen, markten en meer. Ook kan de gebruiker uiteraard zijn/haar eigen Uit-agenda samenstellen.

De links van de apps zijn te vinden door te klikken op het kopje. Indien er een Android versie is, staat dat ernaast. Uiteraard is dit maar een greep uit de vele culturele apps die er zijn op dit moment. Aanvullingen? Laat het ons weten en we voegen ze toe aan de lijst.

Meer weten?
Op 14 februari organiseren we een inspiratiemiddag over mobiele strategie. Tijdens dit event delen Hein Hofman van We Cross, Sezayi Arslan van Museumnacht, Erik Luyten van Incubate en app ontwikkelaars Pixplicity hun kennis. Bekijk het programma en meld je direct aan!

FotoCredit