door op 19-02-2010 13:56ARTIKEL

Cultuur sluitpost van gemeenteraadsverkiezing?

Uit vrijetijdsblog.nl
Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht lijkt het inzicht dat cultuur belangrijk is voor ons leefklimaat te zijn verdwenen bij veel politieke partijen. Kunst, cultuur en cultuurhistorie bepalen de identiteit van onze provincie en maken het aantrekkelijk voor zowel inwoners als toeristen. Het kabinet moet zo’n 35 miljard euro bezuinigen. Gemeenten ontkomen ook niet aan bezuinigingen. Enkele politieke partijen gebruiken cultuur expliciet als sluitpost op de begroting om zich te profileren. Een snelle greep uit het nieuws:
PVV wil 150 miljoen bezuinigen op cultuur.
Trots op Nederland wil subsidies voor de culturele sector op termijn halveren.
VVD is tevreden over draai CDA inzake bezuiniging cultuur en media.

Lokaal is eenzelfde trend te zien. Zo laat de Amsterdamse PvdA-fractie weten een bedrag oplopend tot € 12.5 miljoen in 2014 te willen bezuinigen op cultuur en Tilburg overweegt het sluiten van de Concertzaal en MIDI-theater. Als het aan enkele gemeenten in Limburg ligt, gaan bezuinigingen niet ten koste van de kunst en cultuur. Bibliotheek ’s-Hertogenbosch heeft voor de inwoners van de stad een mooi overzicht gemaakt van hoe de lokale politiek denkt over cultuur.

Hoogleraar economie van kunst en cultuur aan de Erasmus universiteit Arjo Klamer bepleit cultureel ondernemerschap. Toch lijkt het juist nu steeds moeilijker te worden om, in een wereld van bezuinigen bij bedrijven en consumenten, extra eigen inkomsten te genereren en het hoofd boven water te houden.

Avatar

Geschreven door Martine Ansems