door op 22-01-2009 11:00ARTIKELOnline marketing

De virale kracht van video als communicatiemiddel

Een Hyves profiel, een YouTube kanaal en een Flickr account. Steeds meer organisaties in de creatieve sector, gebruiken en integreren sociale media in hun communicatie strategie om in contact te komen met (nieuwe) doelgroepen en bezoekers. Om hier maximaal resultaat uit te behalen, is het aanbieden van relevante content van essentieel belang. Eén van de motivaties van mensen om te participeren op sociale netwerken is namelijk het aanbod van unieke foto’s, video’s en eventueel teksten.

Video is een belangrijk en krachtig middel om potentieel publiek via internet te bereiken en te enthousiasmeren. Of het nou om een voorstelling, expositie, presentatie of concert gaat: een video is visueel en prikkelt dus altijd meer dan een informatieve tekst. Daarnaast is er zoveel te vertellen over het maakproces van een creatief product dat het zonde is om hier niks mee te doen. Bij veel mensen heerst echter het idee dat het maken van video lastig is en veel geld kost. Maar dit is (mits je creatief bent en denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen) zeker niet het geval!

Maar hoe zet je video effectief in als communicatie- en promotiemiddel?

Videoteasers zijn korte video’s om mensen te enthousiasmeren en te prikkelen voor een bepaald product. Zo’n teaser kan een promovideo zijn, maar kan ook een wat simpelere opzet hebben, zoals een kort interview of quote van één van de makers, acteurs, regisseurs, etc.

Door deze video’s niet alleen via de eigen site te publiceren, maar ook via verschillende videoplatforms zoals Blip, YouTube en Vimeo bereik je een groter publiek. Een belangrijke factor hierbij, is het toekennen van de juiste tags. Tags zijn woorden die relevant zijn voor de desbetreffende content. In het geval van een video die bestaat uit een interview met een acteur van een theatervoorstelling in de stadsschouwburg Utrecht, zijn mogelijke tags ‘video’, ‘theatervoorstelllng, ‘naam acteur, ‘de stadsschouwburg’, ‘utrecht’, ‘theater utrecht’. etc. relevant. Dit zijn dus allemaal woorden waarop iemand de video kan vinden. Het is dus super belangrijk zoveel mogelijk relevante tags toe te kennen!

Het is aan te raden om video’s gefaseerd online te verspreiden. Zo is het mogelijk om per video te bekijken wat het bereik is. Hierbij is het ook belangrijk om toe te werken naar ‘calls to action’. Meer hierover lees je in de laatste alinea van dit artikel.

Virale werking

Door video’s te publiceren op verschillende videoplatforms, ontstaat er een virale werking. Mensen gaan de video vinden, wanneer zij zoeken op de tags die jij eraan toegekend hebt. Wanneer zij dit leuk of interessant vinden, zullen ze de video misschien doorsturen naar vrienden of embedden op hun eigen site of profielpagia van bijvoorbeeld Hyves. Je zal merken dat mensen de video’s op verschillende sites gaan zien. Hiermee wordt het bereik enorm vergroot: het maakt immers niet uit waar iemand de video ziet, als hij of zij hem maar ziet!

Naast videoplatforms kan je de video ook verspreiden op relevante sites en communities waar de doelgroep komt. Denk bijvoorbeeld aan een de theatervoorstelling. Op welke sites komt de doelgroep van deze voorstelling? Op deze sites moet de video te zien zijn.

Tenslotte zijn de video’s, mits zij ook informatief zijn en niet alleen marketingdoeleinden hebben, in te zetten bij persberichten over het evenement. Ook hierbij is video namelijk een prima aanvulling op een geschreven tekst. Meer over videopersberichten is te lezen in dit artikel.

Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen

Helaas heerst nog altijd het idee dat het inzetten van video duur is. Het laten maken van een professionele video kost inderdaad geld, maar een video hoeft zeker niet de hoofdprijs te kosten. Het zit hem in het feit dat je op een creatieve manier moet kijken naar de inhoud en techniek van video’s. Zo is een quote of kort interview met een spreker erg makkelijk zelf te realiseren. Met bijvoorbeeld de flip mino is het voor iedereen mogelijk om video interviews en korte video’s te maken. Door creatief te zijn, kan je bij praktisch ieder budget een oplossing bedenken. En lukt dat niet, verwijzen we je natuurlijk graag door 🙂

Bekijk eens deze voorbeelden ter inspiratie:

Toneelgroep de Appel laat het maakproces in video te zien, maar ook publieksreacties. Bekijk bijvoorbeeld eens de onderstaande video waarin danseres en choreografe Lonneke van Leth uitleg geeft over haar werkwijze. Erg mooi!

En deze publieksreacties van Toneelgroep de Appel:

Toneelgroep Amsterdam maakte video’s bij de voorstelling Angels in America. In deze video’s leggen de acteurs in een introductie uit welk personage ze spelen en met welke problemen hun personage te maken krijgt:

Fotocredit: glass window

Hilde Smetsers

Geschreven door Hilde Smetsers

Hilde Smetsers is initiatiefnemer en directeur van Cultuurmarketing.