door op 23-11-2012 14:01ARTIKEL

Eeuw aan theaterfoto’s geveild tijdens ‘Revival of Captured Scenes’

Een selectie van 150 theaterfoto’s, bestaande uit portretten, scènefoto’s en publiciteitsbeelden uit de Nederlandse theaterfotografie, zal op 16 december worden geveild tijdens de veiling ‘Revival of Captured Scenes’ in Amsterdam. Uit een aanbod van ruim duizend foto’s maakten drie curatoren een selectie van de meest markante foto’s uit een eeuw podiumkunsten. Begin deze maand werd de catalogus gepresenteerd.

De catalogus toont een grote diversiteit van publiciteitsbeelden die als posters door de stad hebben gehangen, tot rauwe scènefoto’s en documentairefotografie. Foto’s van Ben van Duin staan naast beelden van Philip Mechanicus en Paul Huf. Voor de catalogus werden zestig dans- en theaterinstituten benaderd met de vraag om foto’s uit hun archief te sturen, waaruit vervolgens een selectie van 150 theaterfoto’s werd gemaakt.

Het initiatief om de foto’s te veilen kwam van advocaat Helena Verhagen en ontstond tijdens een opdracht die te maken had met nieuwe financieringsvormen in de kunsten. Hierbij kwam Verhagen in contact met het Amsterdamse theatergezelschap Mugmetdegoudentand en werd ze erg enthousiast over de publiciteitsfoto’s van de groep. Het idee van de ‘Revival of Captured Scenes’ kwam voort uit de spontane opmerking ”waarom niet gewoon die foto’s veilen?’, tijdens een gesprek met Margreet Huizing, zakelijk leider van Mugmetdegoudentand.

Verhagen hoopt dat de foto’s op de veiling een ton zullen opbrengen. De opbrengst van de veiling gaat naar het SEA fonds (een fonds op naam dat is ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuur Fonds) en zal worden gebruikt voor de promotie van de podiumkunsten. Kijkdagen voor ‘Revival of Captured Scenes’ zullen plaatsvinden op 12 tot en met 15 december, waarop de foto’s op 16 december zullen worden geveild. Meer informatie is op de website van de veiling te vinden.


Photocredit