topics:
cursus strategische marketingcommunicatie
EVENTDonderdag, 14 Maart 2019 – Donderdag, 18 April 2019 | 10:00 - 16:30

Tweedaagse cursus strategische marketingcommunicatie (volgeboekt)

Hoe krijg je het voor elkaar om als drukbezette marketeer een goed en bruikbaar strategisch marketingplan te maken? Uit welke onderdelen bestaat zo’n plan en hoe krijg je de inhoud in lijn met het beleid van je gezelschap, theater, museum of andersoortige cultuurinstelling? En hoe zorg je ervoor dat je met veel energie geschreven marketingplan na goedkeuring niet in een la verdwijnt en nooit meer ter sprake komt? Maar dat het je juist nog heel lang werkbaar plezier geeft?

Als je met één of meer van deze vragen worstelt, is de tweedaagse cursus strategische marketingcommunicatie een must. Tijdens de cursus formuleer of vernieuw je aan de hand van een concreet stappenplan jouw marketing- en communicatieactiviteiten in een lange termijnvisie. Daarbij ga je uit van het (meerjarige) beleid van je instelling. Je verkrijgt een aanzet tot een marketingcommunicatieplan op een manier die je een praktische inslag en meetbare doelstellingen geeft.

De cursus wordt gegeven door Benien van Berkel en bevat naast theorie ook praktische oefeningen. Voor aanvang van de cursus vragen we eventuele bestaande marketingplannen op te sturen en je kennisbehoefte aan te geven.

Inhoud

De volgende tien stappen komen in de tweedaagse cursus aan bod:

  1. Missie, visie, identiteit en imago: wat zijn dat en hoe formuleer je die?
  2. SWOT-analyse: je organisatie samengevat in sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen
  3. USP’s: unique selling points die jouw organisatie onderscheiden van de res
  4. Branding & positionering: je organisatie profileren als merk
  5. Doelgroepensegmentatie: wie zijn je bezoekers en stakeholders? En wat is diversiteit
  6. Strategische marketingdoelstellingen: via de 5 P’s (product, publiek, prijs, personeel en plaats
  7. Communicatiedoelstellingen: informeren, motiveren, activeren in jouw stijl en tone-of-voice
  8. Marketingcommunicatiestrategie: welke mix ga je SMART formuleren, concreet en meetbaar?
  9. Vertaling van de theorie naar jouw middelen, planning en budget
  10. Meten = weten: evalueer je plan, meet je resultaten en begin opnieuw!

Opbrengst

In deze cursus maak je een volgende stap in jouw lange termijn marketingcommunicatiestrategie waarmee je sturing kunt geven aan jouw activiteiten. Na de cursus heb je een overtuigende marketingcommunicatiestrategie in handen waarmee je daadwerkelijk aan de slag kan.

Referenties

Deze cursus is vorig seizoen eerder georganiseerd. De cursus werd toen beoordeeld met een 8,0:

Ellen Geijs, Conny Janssen Danst:
“Ondanks het feit dat ‘je het eigenlijk allemaal wel weet en de terminologie wel kent’, een zeer verhelderende, verfrissende en praktische cursus. Het heeft me beter en anders laten nadenken over de organisatie, over mijn werkzaamheden en die van mijn collega’s en me geleerd hoe belangrijk een gedegen, doordacht en werkbaar marketingplan is.”

Hans Gramberg, Haags Historisch Museum:
“Een inspirerende, praktische en pragmatische tweedaagse cursus die focus brengt in alle dagelijkse werkzaamheden van een marketeer.”

Praktische informatie en aanmelden

Wanneer: donderdag 14 maart en 18 april 2019.
Tijden: 10:00 – 16:30 uur.
Waar:  Cinetol (Tolstraat 182, Amsterdam).
Kosten: leden: 500 euro / regulier: 650 euro. De prijs is exclusief BTW en inclusief consumpties, lunch en afsluitende borrel.
Deelnemers: minimaal 8, maximaal 12.

Helaas, deze cursus is volgeboekt. Mail voor een plek op de reservelijst naar service@cultuurmarketing.nl en meld je aan op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe bijeenkomsten.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor senior medewerkers en marketing- en communicatiemanagers in de culturele sector.

Docent

Benien van Berkel docent cursus strategische marketingcommunicatieMet 25 jaar expertise en ervaring is Benien van Berkel (1965) een gedegen professional met een achtergrond bij Nederlands grootste én kleinste podiumkunstinstellingen. De rode draad in haar carrière is steeds de relatie tussen theater en publiek geweest. Ze leerde het vak bij musicalproducent Opus One en werkte daarna als Hoofd Communicatie & Marketing bij onder meer Koninklijk Theater Carré en het Holland Festival. Ze was mede-initiatiefnemer en -oprichter van de Last Minute Ticket Shop aan het Leidseplein in Amsterdam. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de culturele erfenis van de oprichter van de Kultuurkamer, de nationaalsocialist Dr. Tobie Goedewaagen. Sinds 2015 runt ze haar eigen bedrijf, Benien Performing Arts Management. Benien biedt no nonsense oplossingen en advies in zakelijke, marketing- en communicatievraagstukken. Daarnaast is Benien al jarenlang actief lid bij Cultuurmarketing.