topics:
workshop inclusiever schrijven Cultuurmarketing
EVENTDinsdag, 9 Juni 2020 | 10:00 - 16:30

Workshop: inclusiever schrijven voor culturele organisaties (wachtlijst)

Of je nu in een theater, museum, filmhuis, bibliotheek of concertzaal werkt: in een marketing- en/of communicatiefunctie heb je te maken met tekstschrijven. Als professional is het soms lastig beoordelen of jouw teksten of die van je collega’s wel toegankelijk genoeg zijn voor zoveel mogelijk mensen. Lange en wollige teksten, vakjargon en/of woorden die gevoelig liggen, kunnen ervoor zorgen dat je boodschap niet het beoogde effect heeft op jouw (potentiële) publiek. Hoe word je je bewust van zulke blinde vlekken en schrijf je teksten die inclusief zijn en dus niemand uitsluiten, zonder dat je inhoudelijke collega’s ze ‘oppervlakkig’ vinden?

In deze workshop gaan we aan de slag met voorbeeldteksten en eigen casussen. Dit kunnen webteksten of persberichten zijn, maar ook teksten bestemd voor in een (toelichtende) brochure of op locatie. Je gaat intensief aan de slag met analyseren en herschrijven, met behulp van een hand-out en een gids voor inclusieve woordkeuze binnen de culturele sector.

Tijdens de workshop is veel ruimte voor een gezamenlijk gesprek, vragen en discussie. Een professional uit het veld deelt in een speciale gastsessie ervaringen met inclusiviteit en toegankelijkheid van publieksteksten in een culturele instelling. De gastspreker wordt later bekendgemaakt.

Voor aanvang van de workshop krijg je de mogelijkheid je eigen kennisbehoefte aan te geven, ontvang je een uitgebreide hand-out en een voorbereidende opdracht.

Opbrengst

Na de workshop beschik je over handvatten om teksten op toegankelijkheid te analyseren en te herschrijven, en heb je de basis gelegd voor een inclusieve benadering van toekomstige teksten.

Doelgroep

Deze workshop is geschikt voor iedereen uit de culturele sector die inhoudelijke informatie overbrengt via publieksteksten. Marketing-, communicatie-, pers- en educatiemedewerkers zijn allemaal welkom.

Praktische informatie en aanmelden

We onderzoeken de mogelijkheid om vanaf 1 juni een aantal trainingen op locatie te hervatten, uiteraard in kleine groepen en met inachtneming van 1,5 meter afstand. Deelnemers ontvangen vanzelf bericht of deze training online of op locatie gaat plaatsvinden.

Wanneer: dinsdag 9 juni 2020 (verplaatst van 14 april).
Tijden: 10:00 – 16:30 uur.
Waar: online of in Theater Kikker, Utrecht.
Kosten: leden: 250 euro / regulier: 320 euro. De prijs is exclusief BTW en inclusief consumpties, lunch en afsluitende borrel.
Deelnemers: minimaal 10, maximaal 14.

Helaas, deze workshop is volgeboekt. Mail voor een plek op de reservelijst of notificatie van een nieuwe editie naar [email protected].

Docent

Marie Baarspul

De workshop wordt gegeven door Marie Baarspul. Marie is zelfstandig kunsthistoricus, tekstschrijver, educator en docent. Ze schrijft, redigeert en doceert voor culturele instellingen, bedrijfsleven en overheid over kunst, geschiedenis en alles wat daarmee te maken heeft. Dit doet ze in de vorm van (zaal)teksten, columns, artikelen, scripts, persberichten en educatief materiaal.

 

Fotocredit header: Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK)