door op 23-01-2012 18:38ARTIKEL

Het meesturen van bijlagen en video’s in nieuwsbrieven

Afgelopen week was ik bij Theater Frascati om een uitleg te geven over Mailchimp en de mail templates die wij (=We Cross) voor Frascati maakten. Zoals eerder geschreven, ben ik fan van dit systeem, omdat het ongelofelijk veel mogelijkheden heeft om emailmarketing leuker, makkelijker en innovatiever te maken. Voorbeelden hiervan zijn hun perfecte integratie met social media, mobiele templates, A/B campagnes, vergaande statistieken en allerlei aanvullende diensten die het mogelijk maken abonnees nog beter en persoonlijker te bedienen. Tenslotte maken de grapjes van Mailchimp het geheel nog leuker:

In de uitleg die ik bij Frascati gaf, vroegen enkele medewerkers zich af of het ook mogelijk is om bijlagen (zoals Word en PDF documenten) en video’s mee te sturen in nieuwsbrieven. Omdat dit misschien een vraag is die bij meer organisaties speelt, vond ik hem de moeite van het opschrijven waard.

Video embedden in nieuwsbrieven is een no go
Het is natuurlijk hartstikke leuk om een promovideo of trailer mee te sturen in een nieuwsbrief. Helaas is het zo dat de meeste email clients (een mailprogramma zoals Outlook, Gmail of Hotmail) deze video’s niet kunnen afspelen. Dit betekent dat deze inhoud dus niet zichtbaar wordt. Een ander nadeel van video in nieuwsbrieven is dat sommige spamfilters video’s niet kunnen waarderen, waardoor de e-mail uberhaupt niet aankomt. Dat is dus een ‘no go’ situatie.

Video toevoegen in nieuwsbrieven is een goooo!
Mailchimp zou echter Mailchimp niet zijn, als ze daar iets op gevonden hebben. Wanneer je je video’s op YouTube, Vimeo of Blip hebt geupload, is het een fluitje van een cent om deze toe te voegen aan een nieuwsbrief. Door middel van het toevoegen van een tag met daarin de link naar de video op een van deze platformen, maakt Mailchimp automatisch een afbeelding met playknop die opgenomen wordt in je nieuwsbrief. Wanneer een bezoeker op deze afbeelding klikt, gaat deze direct naar de video.

Uiteraard kan je de afmetingen en de informatie die onder de video wordt weergegeven (zoals het aantal views en waardering) ook aanpassen. Ik heb even een snelle test gemaakt en deze ziet er zo uit:

Kortom: je verspilt dus geen tijd door het photoshoppen van afbeeldingen, maar zorgt er ook voor dat je op een simpele manier video integreert in je nieuwsbrief. Uiteraard maakt Mailchimp het ook mogelijk om te zien wie de video heeft bekeken, hoe lang deze is bekeken en welke delen het meest bekeken zijn. Van deze statistieken leer je weer en maak je volgende campagnes beter.

Het toevoegen van bijlagen aan nieuwsbrieven
Ook het toevoegen van bijlagen tot 10MB is mogelijk in Mailchimp. Een hele mooie aanvullende dienst van Mailchimp is Digioh. Hiermee kan je bijlagen, zoals een whitepaper toevoegen en ingeven hoeveel mensen het mogen downloaden (in het geval van bv. een gratis ebook), maar ook een prijs voor het downloaden toevoegen en uiteraard biedt het uitgebreide statistieken om te meten wie de bijlage heeft gedownload.

Met deze blogpost hoop ik wat meer inzicht te hebben gegeven in het toevoegen van bijlagen in nieuwsbrieven. Hoe is jullie ervaring hiermee? Doe je het al? En zo ja, wat zijn de resultaten?

Fotocredit: Paul Simpson

Hilde Smetsers

Geschreven door Hilde Smetsers

Hilde Smetsers is mede-oprichter en directeur van Cultuurmarketing. Het is Hilde’s missie om de kunst- en cultuursector te versterken.