door op 04-07-2009 12:35ARTIKELOnline marketing

Jongeren 'droppen hun stuff' in de openbare ruimte met DROPSTUFF

http://farm4.static.flickr.com/3496/3239172274_9886ae0f21_m.jpg

Op diverse plaatsen in Nederland ben ik hem al eens tegen het lijf gelopen: het enorme ‘glazen huis’ van DROPSTOFF.

DROPSTUFF is een landelijk platform voor mediakunst en e-culture dat zowel kunstwerken van professionele kunstenaars en ontwerpers als bijdragen van jongeren live uitzendt op DROPSTUFF hotspots in musea, bibliotheken, NS-stations, scholen en festivals. Dit betekent dat jongeren zelf op de site van DROPSTFF een account kunnen registreren waar zij hun content zoals video’s, games en animaties kunnen ‘droppen’. De redactie kiest de meest creatieve en interessante werken uit voor uitzending en deze worden via internet gestreamed naar de locaties.

De programmering van DROPSTUFF wordt aangestuurd vanuit een glazen huis. Dit is een installatie die bestaat uit een enorm LED scherm van 60m2. Zoals gezegd heb ik hem al een aantal keer gezien op pleinen in Nederland en dat is indrukwekkend! Zoals DROPSTUFF ook zelf zegt is het dus een soort narrowcasting, maar dan volledig gebaseerd op participatie 2.0 én 3.0.

DROPSTUFF.nl @ de Heuvel, Tilburg

Het mooie is dat DROPSTUFF nu ook gaat samenwerken met Lowlands. Dat betekent dat er live wordt uitgezonden vanuit het festival. Iedereen kan op de site een account registreren en daar ‘Stuff droppen’ dat misschien wordt uitgezonden op het festival.

DROPSTUFF.nl is een initiatief en concept van ontwerper René van Engelenburg, ontwikkeld in samenwerking met Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Het project wordt in elke stad gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum in samenwerking met een Museum of instelling voor Hedendaagse Kunst. De stichting wil met platforms als DROPSTUFF een tijdelijke interventie in de openbare ruimte teweeg brengen.

Ik zelf volg DROPSTUFF al een tijdje en vind het een inspirerend project. Het is mooi om te zien dat het succes en de bekendheid steeds groter wordt. Een festival als Lowlands helpt daar natuurlijk bij. Ben je het glazen huis nog niet tegen gekomen of benieuwd naar de inhoud? Bekijk dan eens het YouTube kanaal van DROPSTUFF met video’s die zijn ingezonden door de jongeren. Onderstaand is 1 van mijn favorieten:

Photocredit: Dropstuff