door op 29-11-2012 10:35ARTIKELOnline marketing

Historische gebeurtenissen op locatie in KB app

De Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, heeft onlangs de mobiele app genaamd ‘Hier was het nieuws‘ gelanceerd. Met deze applicatie kunnen gebruikers achterhalen welke historische gebeurtenissen er op diverse locaties binnen Nederland hebben plaatsgevonden. Deze gebeurtenissen worden met behulp van historische krantenartikelen weergegeven. Gebruikers laten zich verrassen door historische gebeurtenissen in de kranten van vroeger.

De applicatie is gebaseerd op de website Historische Kranten. Op deze website zijn miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s uit de periode van 1618 tot 1995 voor iedereen gratis toegankelijk. De krantenartikelen worden getoont met behulp van GPS, om de gerelateerde gebeurtenissen van de plek waar de gebruiker zich bevindt op te vragen. De berichten kunnen op Facebook en Twitter worden gedeeld. Wanneer je een krantenbericht via Twitter deelt maak je kans om een iTunes giftcard te winnen. Bekijk hier het filmpje van ‘Hier was het nieuws’ voor een impressie van de app.

De applicatie werd geproduceerd door het team van de Koninklijke Bibliotheek, dat de eerste editie van de SmartErfgoed workshop won. Dit is een initiatief met de doelstelling om erfgoedinstellingen te inspireren en te mobiliseren om op zoek te gaan naar nieuwe ontsluitingsmogelijkheden. Tijdens de workshop werd er in groepen aan nieuwe concepten, mock-ups en prototypes en een eigen pitch gewerkt, om uiteindelijk de vakjury te overtuigen. Tijdens de afsluitende pitches ging de Koninklijke Bibliotheek er met de prijs van 10.000 euro vandoor om na afloop van de workshop direct aan de slag te gaan met het laten ontwikkelen van de applicatie.

‘Hier was het nieuws’ is beschikbaar voor de iPhone en is gratis te downloaden en App Store. De app is compatibel vanaf de iPhone 3GS, de iPod touch (3G), met alle iPad’s en vereist iOS 5.1 of nieuwer. Vanaf vanaf begin december zal de app ook voor Android (Google Play) beschikbaar zijn.
Na ruim zestig beoordelingen telt de app twee sterren in de App Store. Dit lijkt met name het gevolg van het feit dat de applicatie een lange laadtijd kent en vaak lijkt vast te lopen bij het laden van het nieuws. Reacties over inhoudelijke gebruikservaringen zijn echter aardig om terug te lezen. Zo bijvoorbeeld een gebeurtenis in de Amsterdamse rivierenbuurt, waar een boze wanbetaler een belasting-deurwaarder belette het pand te verlaten.