door op 25-10-2012 15:42ARTIKEL

Laat het Metropole Orkest spelen!

Op vrijdag 26 oktober gaat de zogenaamde Metropole Tweetphony in première. Een unieke actie waarmee de eerste ‘Tweetphony’ ter wereld in het leven wordt geroepen. Met de Tweetphony wordt het orkest onder de aandacht gebracht, dat in verband met de bezuinigingen op de publieke omroep dreigt te worden opgeheft.

Op de website Tweetphony.nl kan iedereen vanaf maandag 22 oktober een muziekstuk van 140 karakters componeren. Het muziekstuk wordt door middel van een tweet naar het Metropole Orkest gestuurd, die vervolgens naar een compositie wordt vertaald. Tot en met vandaag kunnen de Twitteraars oefenen met het maken van een ‘tweetphony’, daarna zullen de beste tweets van vrijdag 26 oktober door het 52-koppige orkest binnen een half uur worden gearrangeerd. De uitvoeringen van de Tweetphonys zijn live te volgen op de website en componisten ontvangen tweets terug met daarin de link van de video-opname van hun uitvoering.

Het Metropole Orkest wordt wereldwijd gezien als een van de beste orkesten in de lichte muziek, maar door de mediabezuinigingen dreigt het orkest te verdwijnen. ‘Laat het Metropole Orkest spelen. Dat is de boodschap achter de Tweetphony’, aldus Pieter Hunfeld, hoornist van he orkest. Door middel van de actie vragen de muzikanten de aandacht voor het orkest en willen zij laten zien dat bijna iedereen wel iets met het orkest heeft. Of dit nou passief of actief is. Bekijk hier de promo video van de Tweetphony waarin zanger Alain Clark zijn compositie naar het orkest twittert.