Fotocredit: Flickr / cc / Andrew Perry
door op 17-10-2014 10:24ARTIKELOnline marketing

Maak amateurvideo’s! En 6 andere tips van kenners voor kunstinstellingen op youtube

Dit bericht had een video moeten zijn. Ik was van plan om met de ipad mijn tuin in te gaan, om u in gezelschap van zijn hond Rufus te vertellen hoe belangrijk video is in de hedendaagse kunstcommunicatie. En dan geen goede, mooi opgenomen en rap gemonteerde video, maar knullige, zelfgemaakte, niet erg to-the-pointe video. Die wel heel persoonlijk is. Want dat leerde ik van The Guardian. En het is waar. Want u heeft vast een moment gedacht: zou ik best willen zien.

Woensdag 8 oktober was er een live Q&A met een aantal deskundigen op het gebied van online video. Het ging over kunst. De uitdagende vraag was, wat kunstinstellingen van Pewdiepie kunnen leren. Toen ik die vraag stelde, in een vooraankondiging, kreeg ik één reactie: “Doe me een lol!”.

Dit vat zo’n beetje het probleem samen.

De Britten en Amerikanen zijn verder dan wij. Althans, de Britten en Amerikanen die aanwezig waren bij het middagje online debatteren over video en kunstcommunicatie. Niet dat we in Nederland geen mooie voorbeelden hebben, maar over het algemeen kijken we nog teveel naar de successen van nieuwe YouTube kanalen als fenomenen uit een andere wereld. Een wereld waar je als kunstinstelling niets mee te maken moet willen hebben. Een museum gaat geen 35 miljoen abonnees krijgen met filmpjes over de laatste expositie.

De vraag is: waarom niet? Want zo moeilijk is het niet. Sterker nog: we denken te veel in traditionele beelden en presentatievormen. Zoveel werd duidelijk. Want wat Pewdiepie kan, kan iedereen. Sterker nog: daarom kijken we erop neer.

Marc Kirschner, oprichter en CEO van het online cultuurkanaal TenduTV/Cultureband, vatte het als volgt samen: ‘Mensen keren zich niet af van de kunsten, maar keren zich alleen af van de traditionele manier waarop ze ermee kennismaken. Voor ons is YouTube een manier om die betrokkenheid te hervinden. In de VS zoeken elke maand ongeveer een half miljoen mensen naar ‘ballet’. Mensen beginnen daar dus met zoeken.’

Lees hier verder

Deze blog verscheen eerder op cultureelpersbureau.nl. De auteur van deze blog is Wijbrand Schaap, hij is bedenker en oprichter van het Cultureel Persbureau.

Fotocredit: CultuurpersCultuurpers is een coöperatieve vereniging van lezers en auteurs. De betrokken lezers en makers hebben een gezamenlijk doel: zo goed, innovatief, leuk en effectief mogelijk vertellen over wat er speelt in de wereld van cultuur en cultuurbeleid. En alles daaromheen. En daar gezamenlijk aan bijdragen, met geld, met kennis en met werk.

Fotocredit: Flickr

Avatar

Geschreven door Wijbrand Schaap