door op 10-01-2010 17:27ARTIKELHuman

Meest flamboyante museumdirecteur overleden…

Thomas Hoving (1931-2009), de meest flamboyante museumdirecteur ever- is overleden. Hij werd op 36jarige leeftijd directeur (1967 to 1977) van het Metropolitan Museum of Art in New York. Dit werd pas bekend gemaakt enige tijd na zijn overlijden. Ik heb met veel smaak zijn boek ‘ Making the Mummies dance’ gelezen over zijn begintijd als directeur. Rock and Roll!

Hij werd een van de drie grote showdirectors van kunstinstellingen geboren in de jaren ’30: de andere twee waren Alfred Barr, de eerste directeur van het Museum voor Modern Art in New York, die uit het niets een van de mooiste musea van moderne kunst opzette, en Pontus Hulten, de directeur die het Centre Pompidou in Parijs oprichtte.

Hij zorgde voor de modernisering van musea van ingeslapen bedoeningen tot culturele hotspots: met grote blockbusters die veel publiek op de been brachten, reclamebanners op de gevel en een goedlopende museumshop zodat er meer geld kon worden geïnvesteerd in uitbreiding van de collectie of mooie tentoonstellingen.

“Great art should be shown with great excitement”, zei hij. Thomas Hoving werd 78 jaar.