De Parade
door op 07-06-2016 09:06ARTIKELInnovatie

Museum en festival zoeken elkaar op in het Parademuseum

Dit jaar vindt de 26ste editie van het theaterfestival de Parade plaats. Mét een nieuwe toevoeging: het Parademuseum. In dit ‘festivalmuseum’ kunnen Nederlandse musea zich gedurende drie zomers buiten de eigen museummuren op de Parade presenteren. Op donderdag 23 juni zal het museum voor het eerst opengaan in Rotterdam en toegewijd zijn aan het Nederlands Fotomuseum, met het restauratieproject rondom fotograaf Ed van der Elsken.

Via het “pop-up” museum kunnen musea zich op een andere wijze presenteren dan zij normaal gesproken in het eigen gebouw zouden doen. Het Parademuseum vindt huis in een speciale tent op het terrein en is in totaal ruim twee maanden geopend. Het museum reist mee met de Parade en doet vier steden aan, respectievelijk Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Museum meets festival

Met het Parademuseum breidt de Parade haar aanbod uit en wil zo haar bezoekers een diverser programma aanbieden. Het Nederlands Fotomuseum – en in de volgende edities Museum Speelklok en Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam – wil met de aanwezigheid op de Parade een nieuw publiek bereiken. Dit was bijvoorbeeld ook de reden voor videokanaal ARTtube om een pop-up cinema te openen op festivals als Lowlands, Blown Away en KANTOR Festival. Festivalgangers kwamen zo in contact met de meer dan 20 musea die vertegenwoordigd worden op ARTtube, zoals Gemeentemuseum Den Haag, Groniger Museum en De Pont. Via het openen van een “pop-up museum” zouden de deelnemende musea aan de Parade hetzelfde kunnen bereiken. Het Parademuseum past in de ontwikkeling dat meer musea festivals opzoeken om zich te presenteren.

“Het Parademuseum laat drie zomers lang zien wat een museum een zomerfestival te bieden heeft. Geen objecten in vitrines of aan de muur, maar verrassende en vernieuwende presentaties, speciaal bedacht voor de Parade”, aldus initiatiefnemer Johan Idema. Het initiëren van een dergelijk idee past in het straatje van cultuuradviseur Idema. Al eerder introduceerde hij nieuwe ideeën om de cultuursector te ontwikkelen, zoals de klassieke muziek app Wolfgang.

Fotocredit omslag: Flickr