door op 10-03-2009 11:08ARTIKELOnline marketing

Nieuwe sociale webdienst voor kunstwerken

Via Sprout kwam ik een artikel over Narb tegen. Narb.me is een nieuwe sociale web dienst die gebruikers via het web of iPhone de mogelijkheid geeft kunst te zoeken en te ontdekken. Sprout schrijft:
“Geregistreerde gebruikers van de site kunnen op Narb een eigen profiel aanmaken. Daarin kunnen ze laten zien welke gelegenheden of kunstwerken hun favorieten zijn. Dit kan door afbeeldingen van kunstwerken up te loaden en vervolgens te beoordelen. Galerieën en musea kunnen op hun beurt hun collecties gedeeltelijk of helemaal aan de database voeden. De gedachte is dat dit de kunstsector transparanter moet maken.”

Eerder schreef Martijn Staal een interessante stuk over het user generated museum. Dit maakte wat reacties los en Narb.me is naar mijn idee het eerste initiatief dat deze kant op lijkt te gaan.

API
Een API is een Application Program Interface. Met een API kan je content en software van een bepaalde webdienst gebruiken in eigen software. Een voorbeeld hiervan is het integreren van Google Maps op je website, zoals bijvoorbeeld Postbank dat deed om de locaties van pinautomaten in Nederland inzichtelijk te maken.
Ook Narb heeft een API, waarmee galerieën en musea nieuwe interactieve diensten kunnen ontwikkelen. Ik denk dat dit een van de succesfactoren van Narb gaat zijn. Wanneer galerieën en musea zelf aan de slag gaan en Narb ‘adopteren’, kan het concept zowel in gebruikersaantallen als nieuwe toepassingen gaan groeien.

Afgelopen weekend is Narb.me officieel van start gegaan tijdens de Rotterdamse Museumnacht. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten en de reacties van gebruikers. Ik heb zelf een profiel geregistreerd en het een en ander op de site uitgeprobeerd. Over het algemeen merk ik dat ik nog wat moeite heb om de site precies te begrijpen. Ik mis wat duidelijke instructies (bijvoorbeeld instructievideo’s) die het gebruik vergemakkelijken. Wellicht wordt dit binnenkort nog toegevoegd, want de site is nog in testfase.

Vanuit onze projecten en bezigheden met We Cross houden wij Narb natuurlijk goed in de gaten. Een mooi concept met veel potentie!