Trend Meet-up van Branddoctors
door op 14-09-2017 16:57ARTIKEL

3 oktober: Trend Meet-up van Branddoctors in Nieuwegein

Wat hebben je bezoekers werkelijk nodig? Een onsje meer, minder of precies zoveel cultuur als je van tevoren had ingeschat? Uitproberen, botsen en weer doorgaan is menselijk en maakt een organisatie relevant voor haar publiek. Marketeers zouden daarom niet bang moeten zijn om fouten te maken, is het uitgangspunt van Branddoctors. Om het zogenaamde Error & Trial principe en andere nieuwe ontwikkelingen toe te lichten, organiseren ze op 3 oktober een Trend Meet-up.    

Op dinsdag 3 oktober van 16:00 tot 20:30 vindt dit evenement plaats bij Branddoctors te Nieuwegein. De Meet-up gaat in op de continue veranderingen van onze persoonlijke kaders. Deze veranderen steeds vanwege de snelle ontwikkeling van techniek en online middelen. Ook een groeiend bewustzijn van internationale gebeurtenissen speelt een rol bij de noodzaak om nieuwe ontwikkelingen bij te blijven houden. Dit bewustzijn van toekomstige veranderingen is zeker ook van belang in de cultuur- en leisuresector. Het leren toepassen van nieuwe technieken, omgaan met publieksinteractie en het goed in de markt zetten van nieuwe ideeën wordt namelijk steeds belangrijker.

Tijdens de Meet-up is er ruimte voor het uitwisselen van gedachten met vakgenoten over deze vraagstukken en nieuwe ideeën. Dit gebeurt tijdens interactieve werksessies waarin praktische aandacht is voor communicatieprocessen, bedrijfsstrategieën en activaties. Ook komen wereldwijde ontwikkelingen in de cultuur- en leisuresector aan bod.

De ervaring en activatie van de belangrijkste trends voor 2018 en verder staat centraal. Daarnaast is een op deze trends geïnspireerd diner inbegrepen bij het avondprogramma. Branddoctors organiseerde in het verleden bijeenkomsten over de thema’s tijdsgeest, positionering in de cultuursector en masterclasses over consumentenmarketing.

De Trend Meet-up vindt plaats op dinsdag 3 oktober van 16:00 tot 20:30 uur bij Branddoctors in Nieuwegein (Edisonbaan 17). Klik op de onderstaande button voor meer informatie en tickets.

De vijf trends die centraal staan bij de Trend Meet-up

Dit artikel is gesponsord door Branddoctors.

Fotocredit

door op 06-06-2017 11:49ARTIKEL

Podium overzicht 2017: marketing door vrouwen, programmering door mannen

EM-Cultuur maakt een jaarlijks overzicht van de spreiding van publiekscapaciteit in Nederland en over de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de cultuursector. Tweederde van de directiefuncties wordt uitgevoerd door mannen. Vrouwen zijn sterker vertegenwoordigd in de marketingfuncties. 

In Nederland zijn er 656 podiumkunst accommodaties. In dit overzicht wordt er gedifferentieerd tussen theaters en concertlocaties/poppodia. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine, midden en grote zalen. Bij theaters is de verdeling als volgt:

overzicht2

Concertlocaties/poppodia zijn als volgt verdeeld:

overzicht3

De totale publiekscapaciteit in Nederland bedraagt 374.500 mensen. Voor theaters geldt dat er in totaal 30.300 mensen in de kleine zalen passen, 63.000 in de middelgrote zalen en 187.500 in de grote zalen. De totale capaciteit voor concertlocaties/poppodia is 31.400 mensen in de kleine zalen, 41.700 in de middelgrote zalen en 28.000 in de grote zalen.

Daarnaast is het aantal accommodaties en publiekscapaciteit per stad gemeten. Niet heel verrassend heeft Amsterdam het grootst aantal accommodaties en een capaciteit van 58.000 mensen. Op nummer twee staat Den Haag met 24 accommodaties en een capaciteit van 12.000. De derde plek is voor Utrecht waar ook 24 accommodaties zijn en een capaciteit van 11.000 bezoekers.

Mannen en vrouwen in de coulissen

Er is ook gekeken naar contactpersonen en functies, in totaal zijn er meer dan 2.100 contactpersonen verwerkt. Opvallend is dat het aantal mannelijke marketeers bij concert/poppodia 26% hoger is dan bij theaters. Het aantal vrouwelijke directeuren bij de concert/poppodia is relatief laag. De concert/poppodia worden geprogrammeerd door mannen.

overzicht1

Naast theaters en concertlocaties/poppodia is er ook gekeken naar de culturele sector in zijn geheel. Hiertoe worden festivals, musea, podia en producenten/uitvoerenden gerekend.

Theater:manvrouw_theater

Poppodia:

manvrouw_poppodia

Gehele sector:

manvrouw_sector

Het hele overzicht lezen? Alle resultaten vind je hier.

 

Fotocredit

Uitreiking Cultuurmarketing Awards
door op 08-05-2017 13:48ARTIKEL

Dit zijn de 11 genomineerden voor de Cultuurmarketing Awards 2017

De genomineerden voor de Cultuurmarketing Awards, de prijzen voor de beste culturele marketingcases, zijn bekend. De vakjury nomineerde uit de 57 inzendingen 11 marketingcases voor de finale-uitreiking op 15 juni, afkomstig van het Fries Museum, Luxor Theater, Museum Boijmans Van Beuningen, Naturalis, PS|theater, Rotterdam Philharmonisch Orkest, St. ARTmatch, TAQA Theater de Vest, TivoliVredenburg en het Van Gogh Museum.

De Cultuurmarketing Awards zijn een beloning voor creatieve, effectieve en inspirerende marketingcases in de cultuursector. Dit jaar konden culturele instellingen cases indienen in twee categorieën: de Branddoctors Merk & Experience Award en de Centercom Campagne Award.

Dit zijn de 11 genomineerden van de Cultuurmarketing Awards

Na uitvoerig beraad hebben de twee vakjury’s de cases geselecteerd die binnen de criteria (creativiteit, effectiviteit, innovatie en voorbeeldfunctie) de hoogste ogen gooiden. Deze 11 genomineerden (op alfabetische volgorde) maken kans op een Award en presenteren op 15 juni hun case:

Branddoctors Merk & Experience Award


ARTtube –
Ontdek je museummatch met het ARThart van ARTtube
(ingezonden door Lotte Bloem)

Luxor Theater – Rebrandingstrategie Luxor
(ingezonden door Ruben Israël)

Museum Boijmans Van Beuningen – Surrealisme proeven
(ingezonden door Jeanette Verdonk)

Rotterdams Philharmonisch Orkest – Rebranding RphO
(ingezonden door Pim Halkes)

TivoliVredenburg – Pieces of Tomorrow
(ingezonden door Eva Huisman en Lieke Timmermans)

Van Gogh Museum – Van Gogh brengt mensen in beweging
(ingezonden door Cas Boland en Caroline Vos)


Centercom Campagne Award


Fries Museum –
Tentoonstelling Alma-Tadema
(ingezonden door Lisa Klompe)

Luxor Theater | Senf Theaterpartners | Kemna Theater – Van Marathon tot Marathon
(ingezonden door Jeroen de Jager en Henriette van Eckeveld)

Naturalis Biodiversity Center – Heel Nederland in de ban van T. rex
(ingezonden door Susanne van Straaten)

PS|theater – Wij van de fabriek
(ingezonden door Eline Levering)

TAQA Theater de Vest – Vers van De Vest
(ingezonden door Elianne van Diepen)

Feestelijke uitreiking op 15 juni

In de komende weken stellen we in de aanloop naar de uitreiking op 15 juni de genomineerden nader aan je voor. Tijdens de feestelijke uitreiking op 15 juni presenteren de 11 genomineerden hun case en wordt er door de vakjury per categorie een winnaar uitgeroepen. Iedereen is van harte welkom om deze inspirerende middag bij te wonen. Naast de twee juryprijzen kan je op deze dag jouw stem uitbrengen voor de Publieksprijs. Het belooft een inspirerende afsluiting van het culturele seizoen te worden met vakgenoten uit het hele land. Meld je nu alvast aan:

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 15 juni 2017.
Tijden: 13:00 – 17:45 uur (inloop vanaf 12:30).
Waar:  Het Huis Utrecht (op 10 á 15 minuten loopafstand van Utrecht Centraal).
Kosten: leden: 25 euro / regulier: 50 euro. De prijs is exclusief BTW en inclusief consumpties. Dit is een ACMC partnerbijeenkomst.

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingUpdating...

Verslag juryoverleg: van 57 naar 11 marketingcases

53 culturele organisaties stuurden in totaal een recordaantal van 57 marketingcases in: dat is bijna een verdubbeling t.o.v. de vorige editie. Binnen beide categorieën was een divers scala aan inzendingen te zien, waarbij zowel de (sub)sectoren, de grootte van de organisaties als de beschikbare budgetten sterk uiteen liepen. Het valt de jury’s op dat er in de communicatie en marketing van culturele instellingen steeds meer uit de beschikbare budgetten wordt gehaald en creatiever wordt omgesprongen met de mogelijke middelen. Dit resulteert in inzendingen van hoog niveau. Daarbij is te zien dat ook instellingen met een klein(er) budget een groot bereik kunnen behalen.

“Juist in deze veranderende tijden waarin je jezelf als culturele organisatie opnieuw moet uitvinden, liggen er enorme kansen op het gebied van marketing. Prachtig om te zien dat veel culturele organisaties de creativiteit die zit in hun DNA, ook gebruiken bij hun marketingactiviteiten,” aldus Stephan Fellinger, overkoepelend juryvoorzitter van de Awards. 

Hoewel de jury’s positief verrast zijn door de kwaliteit van de marketingcases, geven de juryleden ook aan dat er voor sommige organisaties kansen zijn blijven liggen met betrekking tot de uitwerking van hun case. Zo misten er soms een heldere beschrijving van doelstellingen, uitwerking en/of resultaten, en beeld- en of videomateriaal om de case visueel te ondersteunen. Op deze manier miste de case overtuigingskracht en kon de jury minder goed worden meegenomen in het verhaal. Dit geven beide jury’s graag mee als algemeen verbeterpunt voor de volgende editie.

Tijdens het selecteren van de 11 genomineerden hebben de jury’s bijzondere aandacht besteed aan de effectiviteit, creativiteit en innovativiteit van de cases. Daarnaast is er ook gekeken of de cases als voorbeeldfunctie kunnen fungeren voor de sector. Het doel van de Cultuurmarketing Awards is immers om kennis en ervaring te delen, en van elkaar te leren door te inspireren. Iedere deelnemer aan de Awards krijgt dan ook een persoonlijke terugkoppeling van de vakjury over de ingestuurde case.

Daarnaast bevinden beide jury’s dat de bevlogenheid van de culturele sector één van haar sterkste kanten is. Een hoge mate van engagement met de beoogde doelgroep is een aspect wat de jury graag terugziet. Dit hebben de finalisten allemaal gemeen. Het zijn de creatieve, verrassende en vernieuwende marketingcases die bij de bezoeker binnenkomen, iets teweegbrengen en in het geheugen blijven hangen.

juryoverleg

De juryleden
Per categorie is een vakkundige jury samengesteld om de cases voor de finale te selecteren. Grote gemene deler van de juryleden is een groot hart voor de kunst- en cultuursector. De jury van de Branddoctors Merk & Experience Award wordt gevormd door Stephan Fellinger (juryvoorzitter, SpinAwards), dr. Daan Muntinga (Universiteit van Amsterdam & SWOCC), Daan Remarque (Chief Strategy Officer Ogilvy & Mather), Hilde Smetsers (Directeur Cultuurmarketing), Sonja Stalfoort (PuurKlant) en Bianca van Zwol (Strateeg Branddoctors). De tweede jury, voor de Centercom Campagne Award, bestaat uit Anita Mooiweer (juryvoorzitter, Sanoma/SBS), Peter Joziasse (Platform voor Klantgericht Ondernemen), Patricia Liplijn (Cultuurmarketing), Scato van Opstall (The Karma Brothers, Adformatie), Joost Schrage (De Zaak van Vertrouwen) en Filine Verhagen (marketing specialist Rituals).

De Cultuurmarketing Awards zijn niet mogelijk zonder een bijdrage van onze sponsoren en partners. Onze dank is groot voor Branddoctors, Centercom en Smart Connections, zonder wie deze editie niet gerealiseerd kan worden.

Cultuurmarketing-AwardsCentercomLogo Branddoctors

 

 

door op 10-05-2012 10:27ARTIKEL

Nieuws

Alle nieuws met foto in blogweergave