door op 26-11-2012 14:45ARTIKELOndernemerschap

Spanjaarden met wortels naar het theater

Spanje verhoogde de belasting op cultuur onlangs van 8 naar 21 procent, waardoor het bezoek aan de bioscoop met maar liefst dertig procent is gedaald. Naar verwachting zal volgend jaar zomer zo’n twintig procent van de Spaanse bioscopen haar deuren moeten sluiten wegens te weinig bioscoopbezoekers. In de Spaanse stad Bescanó, een klein stadje in het noordoosten van het land, bedacht theatereigenaar Quim Marcé echter een creatieve manier om deze belastingverhoging te omzeilen. In zijn bioscoop worden wortels als ‘entreebewijs’ verkocht.

Marcé legt uit: “We verkopen een wortel voor 13 euro – erg prijzig voor een wortel. Maar met die wortel geven we bezoekers gratis toegang voor onze voorstellingen weg. Dus we betalen in plaats van 21 procent, slechts 4 procent aan belasting op de wortel.”

Op wortels, die in de omgeving van Bescanó ruim voorradig zijn, wordt inderdaad slechts 4 procent belasting geheven. Voordat de wortelverkoop van start ging, raadpleegde Marcé een advocaat. Economist Fernando Fernandez noemt het idee belastingontduiking. “Het klinkt misschien leuk en grappig omdat het om cultuur gaat en we graag naar het theater gaan, maar dit is gewoon belastingontduiking.”

Bron: NPR
Bron uitgelichte foto