door op 07-01-2013 11:52ARTIKELOndernemerschap

Succesvolle projecten gefinancierd met crowdfundingplatforms

Op 24 januari trappen we het nieuwe jaar af met weer een inspiratiemiddag die dit keer geheel in het teken staat van crowdfunding. Gezien de huidige cultuurbezuinigingen is crowdfunding een welkome ontwikkeling die steeds meer wordt toegepast door organisaties, kunstenaars en creatieven. Ook worden steeds meer crowdfunding platforms in het leven geroepen die het koppelen van projecten met investeerders faciliteren. In de aanloop naar de inspiratiemiddag op 24 januari besteden we de komende tijd veel aandacht aan crowdfunding op ons blog. We starten met een klein overzicht van succesvol gecrowdfunde projecten die via een aantal van deze platformen tot stand zijn gekomen.

De verborgen stad (Voordekunst)
Via crowdfundingplatform Voordekunst, dat zich specifiek richt op kunstprojecten, slaagde fotograaf Jan Theun van Rees er in om zijn streefbudget voor het fotoboek ‘De Verborgen Stad’ bij elkaar te krijgen. Dit boek is een fotografische zwerftocht door ontmantelde culturele instellingen in Amsterdam, waarin processen van nieuwbouw en renovatie zijn vastgelegd. De voltooiing van een aantal van deze bouwprojecten zouden met de uitgave van een fotoboek worden gevierd, maar in verband met bezuinigingen nam het animo hiervoor af. Van Rees besloot daarom om het boek zelf uit te geven en slaagde er via Voordekunst in om ruim 9000 euro, afkomstig van 94 donateurs bij elkaar te krijgen. Voordekunst is een van de eerste en meest succesvolle crowdfunding websites voor kunstprojecten in Nederland. Roy Cremers van Voordekunst zal het tijdens de inspiratiemiddag hebben over hoe je crowdfunding ondernemerschap stimuleert, welke projecten zich lenen voor crowdfunding en waarom, wat het verschil is tussen zelf acties opzetten of via Voordekunst en wat de uitdagingen en valkuilen zijn.

WakaWakaLight (Oneplanetcrowd)
Off-Grid Solutions, een Nederlands bedrijf dat zich richt op het bedenken en maken van duurzame producten, heeft binnen 3 weken ruim 150.000 euro bij elkaar gekregen via de website Oneplanetcrowd.nl. Oneplanetcrowd is een relatief nieuw crowdfundingplatform dat financiering realiseert voor ambitieuze ondernemers in duurzame consumentenproducten en diensten. Voor de productie van WakaWaka Power, een speciale telefoonoplader met een LED-lamp op zonne-energie, haalde Off-Grid Solutions meer dan 600 procent van haar doelbedrag op. Tevens was de WakaWaka Power oplader met ruim 50.000 euro in 48 uur het snelste project dat ooit in Nederland door crowdfunding tot stand is gekomen. Met momenteel nog een week te gaan kent het project al meer dan 1200 investeerders.

Alfabetfotografie aan je muur! (Pitchstar)
Met ‘Alfabetfotografie aan je muur!’ biedt fotografe Heleen Houweling de mogelijkheid om via haar website zelf een woord samen te stellen, waarvan alle letters gefotografeerde objecten zijn waarin je een letter kunt zien. Liefhebbers maken hiermee hun eigen alfabetkunst door een woord samen te stellen uit de collectie van ruim 400 foto’s en symbolen. Met behulp van 4 investeerders haalde Houweling haar streefbudget van 2500 euro ruimschoots binnen. Dit deed zij via Pitchstar, een crowdfundingplatform dat zich inzet voor alle soorten opvallende, creatieve, grappige, ingenieuze en verbazingwekkende projecten.

Cowboys janken ook (Cinecrowd)
Zoals onlangs over de videoclip van Kyteman op Cultuurmarketing te lezen was, werd via platform Cinecrowd ook het project van Mees Peijnenburg gefinancierd. De film ‘Cowboys janken ook’ is een afstudeerfilm van de NFTA in co- productie met de VPRO, en gaat over de relatie tussen twee vrienden en is ontstaan vanuit de gedeelde angst van de makers; iemand dreigen te verliezen die je het meest dierbaar is. De film wordt in september 2013 uitgezonden en gaat in juli 2013 in premiere in het EYE Amsterdam.

Meer weten over crowdfunding?
Op 24 januari 2013 organiseren we een inspiratiemiddag over crowdfunding. Op deze middag delen o.a. Roy Cremers van het crowdfundingplatform Voordekunst, Paul Victor van hard//hoofd en Gijsbert Koren van Douw&Koren hun kennis. Meer info en aanmelden is mogelijk via deze link.

Photocredit: Flickr