door op 20-05-2014 09:40ARTIKELMarketingcommunicatie

Theatermaker leidt museumbezoekers rond via luisterroute

Na het Fries Museum komt ook het Van Abbemuseum met een luisterroute. De luisterroute is een innovatieve audiotour, waarmee de bezoeker aan de hand van anekdotes, interviews en muziek een non-stop wandeling van een uur door het museum maakt. 

De luisterroute is tot stand gekomen nadat ‘cultuur innovator’ Johan Idema vorig jaar vier Nederlandse kunstmusea uitnodigde om de traditionele audiotour opnieuw uit te vinden. In het van Abbemuseum leidt kunstenaar en theatermaker Lucas de Man bezoekers met verhalen, interviews en muziek rond in het museum. Hierbij komen de historie en architectuur van het museum, de mensen achter de schermen en de verborgen verhalen die bezoekers normaal niet zien aan bod. Historische geluidsfragmenten en muziek zorgen ervoor dat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen.

Volgens Idema onderscheidt de luisterroute zich van de traditionele audiotour door:

  • De Luisterroute vertelt niet alleen over kunst, maar vooral ook over het museum zelf: een verhaal waarin veel bezoekers geïnteresseerd zijn, maar dat musea zelf nog weinig vertellen.
  • De verteller neemt je bij de hand: hij fluistert een uur lang als een goede vriend in je oor, wijst je de weg en vertelt prachtige verhalen over alles wat je onderweg tegenkomt. Dus geen nummertjes, scanplaatjes of curatorenstem.
  • De Luisterroute combineert in een hoogwaardige montage het verhaal van de verteller met interviews (met medewerkers en kunstenaars), archiefgeluiden en muziek, waardoor voor de bezoeker een bijna filmische ervaring ontstaat.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is één van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa met een uitgebreide internationale collectie van ruim 3000 kunstwerken. Met de luisterroutes wil het museum laagdrempelig, maar inhoudelijk verantwoord een boeiend verhaal vertellen.

De luisterroute is vanaf zaterdag 24 mei verkrijgbaar aan de kassa van het museum of te downloaden als app via de App Store of Google Play.

Luister hier de preview van de luisterroute:

Photocredit