Filmtheater 't Hoogt
door op 12-11-2014 09:49ARTIKELOndernemerschap

Utrechts filmtheater start crowdfundingactie voor opknapbeurt

Deze blog verscheen eerder op het culturele webmagazine voor jongeren: CultuurBewust.nl. De auteur van de blog is Tessa Stevens, zij is eindredacteur film bij CultuurBewust.nl.

De Utrechtse binnenstad zonder het knusse filmtheater ’t Hoogt is als een bioscoop zonder stoelen, koffie zonder koekje en Brad zonder Angelina: niet helemaal af. Helaas kan ’t Hoogt nog maar vier jaar op de huidige locatie blijven bestaan. Om deze periode tot een groot succes te maken, is een opknapbeurt noodzakelijk. Directeur Friederike Weisner legt uit waarom.

Filmtheater ’t Hoogt heeft de afgelopen tijd te kampen gehad met een hoop onzekerheid. Gingen de nieuwbouwplannen vanaf 2018 nou door in een samenwerkingsverband met de Utrechtse bibliotheek of niet? Nee, zo bleek begin dit jaar. “Die beslissing kwam redelijk onverwacht”, aldus directrice Friederike Weisner. “We hebben ruim acht jaar aan dit project gewerkt. Er was in geïnvesteerd door de gemeente, het project lag al klaar op papier en de ontwikkelaar had al getekend om te bouwen. Door één stem te veel tegen het project, veegde de gemeenteraad het plan alsnog van tafel.”

Frisse muren en adoptiestoelen
Ook al zit ’t Hoogt nu nog maar circa vier jaar op de huidige plek en is de volgende locatie nog niet zeker, vindt Weisner het noodzakelijk dat het filmtheater nu een opknapbeurt krijgt. “Wij willen ons publiek met aandacht blijven bedienen en daardoor kan een opknapbeurt niet langer worden uitgesteld. Concreet betekent het dat we de stoelen opnieuw willen bekleden, twee schermen vernieuwen, interactieve technologie toevoegen, het geluid verbeteren en de muren verven.”

Om de benodigde financiering voor de opknapbeurt rond te krijgen, is ’t Hoogt een crowdfundingactie gestart. De liefhebbers van ‘t Hoogt en andere cinefielen kunnen ’t Hoogt een hart onder de riem steken door te doneren op voordekunst.nl. Er kan vanaf tien euro gedoneerd worden en natuurlijk geldt: hoe hoger de donatie, hoe meer de bezoeker in de watten gelegd wordt. Bij een gift van 25 euro komt je naam in januari 2015 op al onze filmdoeken te staan. Geef je bijvoorbeeld honderd euro, dan kun je een stoel adopteren die we met jouw steun opnieuw kunnen laten bekleden.”

Positieve energie
Leuk vindt Weisner het overigens niet om om geld te moeten vragen. “Nee, het is nooit leuk om je hand op te moeten houden. Ondanks steun van de gemeente en specifiek twee fondsen hebben we voor dit project nog net niet voldoende middelen voor deze extra investering. Toch gaan we ervoor omdat we ervan overtuigd zijn daarmee ons publiek beter te kunnen bedienen en daarom zetten wij ook deze mogelijkheid in om ons publiek hierbij te betrekken.

Wat heel mooi is hieraan, is dat je ziet hoe het project zich ontwikkelt. Je zoekt het contact met en de betrokkenheid van je publiek op, en dat geeft een heel warm gevoel waar ik enorm veel positieve energie uithaal.”

De actie van ’t Hoogt knapt op staat nog tot en met eind november online. “Het is heel spannend, ik kijk elke dag hoe de stand ervoor staat. We hebben er vertrouwen in, elke steun is een nieuwe stap. We weten waarom we het doen en we hopen mensen te overtuigen ons daarbij te helpen.”

CultuurBewust.nl is hét culturele webmagazine van Nederland. Elke dag zijn er recensies, interviews en reportages voor jongeren, door ruim 100 cultuurjournalisten in de dop, te lezen. CultuurBewust.nl is programmapartner van Cultuurmarketing en deelt haar kennis over het verbinden van jongeren met de culturele sector.

Avatar

Geschreven door CultuurBewust.nl