door op 19-10-2009 11:02ARTIKELOnline marketing

Verhoog de effectiviteit en interactiviteit van webvideo’s: Maak van kijkers (kaartjes)kopers!

Eerder schreef ik al over de kracht van online video. Video is namelijk het perfecte middel om een creatief product zoals een dans-, theatervoorstelling of concert aan publiek te laten zien. Zelfs de best geschreven of meest enthousiasmerende tekst kan niet op tegen bewegend beeld. In dit artikel ga ik in op online video en geef ik een praktische uitleg van de manieren waarop je het in kan zetten in de communicatiestrategie met als doel het verhogen van de conversie.

Webvideo in cijfers
Ten opzichte van traditionele media is online video een groeimarkt. Cijfers van 2008 (en deze groeien dagelijks!) maken duidelijk dat 79% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder regelmatig online video kijken. 13% doet dit dagelijks. De kijkers van online video zijn vaak belangrijke beïnvloeders van merken en de gemiddelde kijktijd van 1 video is 5 minuten.

Laat publiek voor je werken
De kracht van online video is de distributie. Door er namelijk voor te zorgen dat video’s op meerdere plaatsen op het web aanwezig zijn (zoals op verschillende videoplatforms als YouTube of Zideo, maar ook Hyves en andere sociale netwerken), ontstaat een virale werking. Dit betekent dat kijkers een video bekijken en wanneer zij deze leuk of interessant vinden, doorsturen naar vrienden of plaatsen op hun eigen website, blog of profiel zoals Hyves. Een uitgebreidere uitleg hierover vind je in het artikel ‘de virale kracht van video als communicatiemiddel’. Kortom, doordat kijkers de video verder verspreiden over het internet, wordt het bereik vergroot. En dit vergroot de naamsbekendheid van de inhoud van de video.

Online video in de creatieve sector
Juist in de culturele en creatieve sector is online video een belangrijk en krachtig middel om (potentieel) publiek via internet te bereiken en te enthousiasmeren. Er is namelijk sprake van een maakproces, bijvoorbeeld van een voorstelling, expositie, evenement of show. En dit is een proces waar veel over te vertellen is d.m.v. foto, video of tekst. Voor de (potentieel) geïnteresseerde bezoeker is dit interessante en waardevolle inhoud. Hij of zij is immers geïnteresseerd en vindt het daarom boeiend om meer te zien dan alleen het eindproduct.

Online video in de communicatiestrategie
Door online video een onderdeel uit te laten maken van de communicatiestrategie, wordt de naamsbekendheid vergroot en nieuwe doelgroepen bereikt. Maar er is meer. Deze publiciteit is namelijk mooi meegenomen, maar uiteindelijk gaat het om de conversie: maak van kijkers (kaartjes)kopers.

Een manier om dit te bewerkstelligen is door video’s niet alleen up te loaden op reguliere videoplatformen zoals YouTube en Zideo, maar ook gebruik te maken van interactieve videoplayers. Dit zijn videospelers die interactie met de kijker mogelijk maken doordat de inhoud van de video is gekoppeld aan inhoud op het internet. Een voorbeeld daarvan is de dual screen speler van Viddix die 2 schermen naast elkaar toont. Het rechterscherm toont inhoud zoals powerpoint sheets, links, afbeeldingen, polls, open vragen en flash objecten. De kijker kan hier direct op klikken of bijvoorbeeld de poll invullen.

De dual screen player

http://farm3.static.flickr.com/2672/4025579142_dc6eb8d507_o.png

Een ander voorbeeld is de overlay player waarmee het mogelijk is om video’s te verrijken met links die over de video’s worden geplaatst. Deze links kunnen navigeren naar (pagina’s) van de website, een Hyves profiel, maar ook naar een PDF bestand of de online kaartverkoop. Zo worden er dus direct meerdere ‘calls to action’ aan de video gekoppeld.

De overlay player

http://farm3.static.flickr.com/2574/4024828971_1584926987_o.png

Kortom door gebruik te maken van deze interactieve spelers, is video meer dan het zenden van informatie, maar worden kijkers gestimuleerd een bepaalde actie te doen. En deze kijkers vinden het merk of de inhoud van de video interessant, dus de kans is groot dat zij deze conversie ook maken. Door interactie mogelijk te maken, hebben de video’s meer effect, wordt de conversie verhoogd en bieden deze tegelijkertijd meer waarde aan de kijkers.

Waarom nog YouTube?
Naast interactieve spelers die bij voorkeur op de eigen site geplaatst worden, blijft het belangrijk om gebruik te blijven maken van platformen als YouTube. De reden hiervoor is simpel: bereik. Op platformen als YouTube en het Nederlandse 123video of Zideo kijken miljoenen mensen online video. Zij zoeken naar video’s met allerlei termen en komen de video’s tegen, waarna zij deze wellicht weer verder distribueren over het web.

Waarom zou ik investeren in online video?
Het grote voordeel van internet is de meetbaarheid. Dit heeft betrekking op de eigen website, maar ook op video. Van iedere video die wordt gepubliceerd is namelijk te meten hoeveel keer deze bekeken wordt. Door daarnaast gebruik te maken van een interactieve speler, is te meten hoe vaak er wordt doorgeklikt naar bijvoorbeeld de website of de online kaartverkoop. Tenslotte is er te meten wat de uiteindelijke conversie is van bijvoorbeeld nieuwsbrief inschrijvingen, ticket verkoop of vrienden programma’s. Webvideo is dus vele malen meetbaarder dan het verspreiden van posters, flyers of driehoeksborden!

Een goede strategie om met online video aan de slag te gaan, is door het gefaseerd in te zetten en te experimenteren. Na iedere video is immers te zien wat de resultaten zijn. Welke video’s halen een groot bereik? En welke video’s zorgen voor een goede conversie? Daarnaast is webvideo de manier om publiek voor je te laten werken. Zij kunnen immers zorgen voor een grotere distributie.

Kortom: online video is uiterst krachtige manier om op internet de interactie met de doelgroep aan te gaan en hierdoor de conversie te vergroten.

Aan de slag met online video!
Meer weten over online video in de communicatiestrategie? We Cross is expert op dit gebied en vertelt er graag meer over!

Daarnaast ontwikkelt We Cross ook producten die specifiek zijn toegespitst op behoeftes van de creatieve sector. Een voorbeeld daarvan zijn 2 internet video abonnementen die we o.a. in samenwerking met Viddix ontwikkelden. Deze producten zijn een combinatie van videoproductie en de bovenstaande interactieve videoplayers. Hierdoor is het voor een vast en aantrekkelijk tarief mogelijk om video direct te integreren in de communicatiestrategie.

Lees hier meer over de internet video abonnementen en vraag direct een PDF aan met uitgebreide uitleg van alle mogelijkheden en prijzen.

Photocredit: ZakVTA